Kako da napravite kul Instagram kolaž? (FOTO)(MNOGO)

U ranim fazama Instagrama korisnici su skapirali foricu da uzmu jednu fotku, iseku je na 6 ili 9 delova, okače ih kao odvojene postove, pa to kad se gleda ispadne kao jedna slika.

Zašto ovo nije kul?

Prvo, zato što se raspored skroz poremeti kad dodajete nove fotke.

Drugo, obično se ovaj poduhvat završi tako što dobijete jednu fotku na kojoj se nalazi nešto tipa jedno oko, lakat i pertla, pa najblaže rečeno zbunite ljude kojima se pojavi vaša fotka dok skrolaju po Instagramu.

E super vest je da vaš feed može da bude kolažast, a u nastavku teksta ću izdvojiti neke kul primere koji mogu da vam posluže kao inspiracija – uz malo volje i kul dizajnere raspoložene za ovu akciju. 🙂

1 Šahovska tabla

Težina izvodljivosti: Veoma lako

Cela ideja je da se naizmenično postavlja sadržaj u dve ili tri boje kako bi se dobio efekat šahovske table ili pločica. Možete da kombinujete citate na beloj pozadini sa lifestyle fotkama, ili BW fotografije sa onima u boji. Na primeru ispod vidimo profil sa tri različita tipa sadržaja koji su uvek postavljeni dijagonalno.

instagram-kolaz-sah-tabla-12 Red po red

Težina izvodljivosti: Lako

I ovde imamo slaganje sadržaja u liniji, ovog puta po horizontali. Možete da kombinujete različite boje ili tipove sadržaja tipa fotke vs citati, ili da koristite panoramske fotke podeljene na tri dela onako kako to radi kod nas Credit Agricole banka.

Kod ovakvih kolaža možete da primenite filozofiju jedan red = jedna priča.

instagram-kolaz-redovi-2

instagram-kolaz-redovi-CA

 

3 Uspravne linije

Težina izvodljivosti: Srednje teško

Slaganje sadržaja po vertikalnoj liniji malo je zahtevnije jer podrazumeva da se kolaž kreira i održava u dužem vremenskom periodu. U primeru ispod vidite kombinovanje vertikalnog i horizontalnog sadržaja. Jedna vertikalna linija sastoji se od citata na beloj pozadini, ali su pejzažne fotke u svakom redu povezane.

Ovaj tip kolaža možete dodatno da začinite tako što će svaka vertikalna linija imati svoju temu, a najbolji primer za to je stranica Metalac posuđa.

instagram-kolaz-linije-1

instagram-kolaz-linije-2

instagram-kolaz-linije-metalac

 

4 Margine

Težina izvodljivosti: Lako

Još jedan lak način da se vaš profil izdvoji iz mase je da se fotografije pre postavljanja na Instagram „provuku“ kroz neki app koji će na njih dodati bele margine, a za inspiraciju pogledajte primere ispod. Naravno, i ovde se očekuje da sadržaj ima isti ton i tematiku, kako bi sve zajedno izgledalo skladno. 🙂

instagram-kolaz-margine-01

instagram-kolaz-margine-02

instagram-kolaz-margine-03

 5 Slagalice

Težina izvodljivosti: Veoma teško

Ovo je najzahtevniji tip kolaža jer podrazumeva dobrano planiranje unapred. Svaka fotka bi trebalo da se uparuje sa onima koje idu pre i posle nje što može biti komplikovano ako imate fotografije bogate elementima. Najčešće se dodaju docrtani grafički elementi, ali neki kreatori sadržaja poput Kejsija Mekperija kombinuju elemente različitih fotografija koje se „nastavljaju“ jedna na drugu. Kod nas je ovakav profil imao Bioten.

instagram-kolaz-slagalica-01

instagram-kolaz-slagalica-02

instagram-kolaz-slagalica-03

 

 

 

Una Autor članka

Una je strateg i konsultant u Alchemists timu. Digitalnim marketingom se bavi od 2012. godine, znači još od vremena kad je Facebook bio najkul platforma za mlade. Obožava da vidi dobre rezultate svog rada, što je win-win situacija za nju i klijente. Kada bi osvojila milion evra na lutriji - i dalje bi se bavila digitalnim marketingom (ali u Španiji). U slobodno vreme voli animal print, Liverpool FC i Bajagu. Možete je potkupiti čokoladom.

Komentari su onemogućeni