Instagram: Koliko fejk je previše fejk?

Šta se desi kad imate plaćeni post koji je toliko preterano namešten, da čak i okoreli Insta fanovi počnu da se žale?

Za jednu Instagram krizu plaćenog posta potrebni su vam:

  • Influenser komada jedan
  • Lažne palačinke
  • Listerine

Instagram je ulepšana stvarnost?

Pre nego što počnem sa prepričavanjem ovog malog social media skandala, bitno je napomenuti da sam ja, isto kao i svi vi, svesna da je Instagram ulepšana stvarnost.

Evo ovo vam je pravi primer expectations vs reality momenta, gde je expectations ova fotka koju vidite ispod, a reality je da ste zamotani u Vuteks ćebe na Čukaričkoj padini (ako ovo čita neko ko nije iz Beograda, to vam je jako luksuzan deo grada… zamalo) i jedete ostatke Kineza od juče. Sami.

View this post on Instagram

What’s your all-time favorite movie? 你最愛哪部電影?我最近在瘋延禧攻略🤣 – Mister D was leaving to go on a work trip the other day and I wanted to set up the projector to watch Chinese drama while he’s away (😝 延禧攻略已經看了14集了) – that’s when I realized, in the one year that we’ve owned this projector and screen, I have never once set it up because he would always do it for us. And still, he didn’t complain, but patiently taught me how to pull the screen out, how to turn on the projector. After that I sat him down, hugged him and said “Thank you. I love you ❤️” 提醒自己一定要珍惜身邊那些對你好的人😌

A post shared by Tina Lee | Content Creator (@ofleatherandlace) on

 

E sad, kad smo utvrdili da Instagram prikazuje lažni život i da to svi znamo, da vidimo šta se desilo sa jednim plaćenim postom.

Listerine post i lažne palačinke

Naime, kompanija Johnson&Johnson je za potrebe svog proizvoda Listerine počela da sarađuje sa većim brojem influensera, među kojima se našla i Scarlett Dixon. 

Za plaćeni post, Scarlett se odlučila za sledeći ambijent – sedi na krevetu u naizgled ranim jutarnjim časovima okružena srcastim helijumskim balonima i pije iz prazne šolje. Gomilica palačinki, zapravo tortilja koje „glume“ palačinke, ukrašene su jagodama, a bočica Listerine tečnosti stoji na stočiću pored.

Pratiocima nije trebalo mnogo vremena da pomisle kako je ovakav post pravi primer veštačkog sveta koji influenseri prezentuju na svojim kanalima, a neki su čak išli dotle da prete smrću ovoj devojci.

 

Zanimljivo je da post nije uklonjen, a sama Scarlett se posle izvinjavala, ali i branila svoj „digitalni nastup“ uz argumente da svi znaju da Instagram ne prikazuje realan život.

Moj feed nije mesto koje prikazuje realnost (ko realno provodi svoje vreme u prelepom gradu sa sladoledom u rukama sa večnim osmehom na licu – sve je namešteno, ljudi). Ponekad su moje fotografije lude ili preterane ili previše pink, ali ja ovo ne predstavljam kao idealnu verziju života kojoj bi mlade devojke trebalo da teže. Moj Instagram je moj način da vam pokažem kako da budete pozitivni i da se zabavljate, uprkos privatnim problemima. Mislim da moj sadržaj nije štetan za mlade devojke, ali se slažem da Instagram može da doprinese pogrešnim očekivanjima koje ljudi imaju od života.“

Instagram kao fabrika laži

Postovi kao što su gore prikazani zaista se graniče sa parodijom i prikazuju život potpuno različit od onoga što izgleda kao jedan običan dan „normalne“ osobe.

S druge strane, nije problem u nekoj tamo Scarlett, već je ovaj nesrećni Listerine post samo deo većeg problema u kome se influenseri trude da svoj život uvek prikažu boljim, lepšim, luksuznijim nego što zaista jeste. Samo neki od načina koje ste sigurno primetili su: kupovina odeće koja se nakon fotografisanja vraća u radnju uz povraćaj novca, ekstremno editovanje fotografija, fotografisanje luksuznih proizvoda za postove koji nisu plaćeni ali se predstavlja kao da jesu da bi drugi pomislili da sarađuju sa velikim kompanijama, sedanje u skupe restorane bez naručivanja skupih jela radi par ambijentalnih fotografija i check in-a, itd.Šta klijenti i agencije mogu da nauče iz ovog primera?

Istina je da smo donekle i navikli da Instagram bude mesto na kome korisnici traže inspiraciju i motivaciju za bolji život, te nije ni čudo što na ovoj mreži bujaju upravo travel, food i fitness sadržaji. U tom smislu, razumljivo je očekivati vizuelno kvalitetan i primamljiv sadržaj koji će imati (mrzim ovaj izraz) thumb-stopping momenat, koji ćete zapaziti i eventualno sačuvati u galeriji.

Ono što je važno je da klijenti pre svega razumeju da sadržaj na Instagramu ne sme da bude previše savršen. On nije TVC i ne bi trebalo da prikazuje presrećnu porodicu okupanu suncem niti je to upeglani key visual na bilbordu. Instagram je mobile app i fotke na njemu bi trebalo da budu baš to – ulepšane fotke uslikane kamerom na mobilnom telefonu koje izgledaju kao taj divni momenat uhvaćen u toku jednog običnog dana. On bi trebalo da prikaže onaj trenutak u kome obična osoba pomisli – kakva mala radost života koju želim da podelim sa pratiocima. Sve preko toga postaje karikirana laž koja će izazvati zavist ili osudu.

Za agencijaše, ovo je takođe i dobar case koji mogu da prikažu klijentu kad vam sledeći put kaže „to nije na brendu“ ili „znate, mi smo premium brend, a ovo nije dovoljno kvalitetno“.

Dajte influenserima veću slobodu prilikom kreiranja plaćenog sadržaja jer oni poznaju svoju publiku i mogu kroz svakodnevne teme, na uobičajen način, da prikažu proizvod – bez balona oko kreveta i prekrivača sa sopstvenom slikom, jer zaboga, ko to uopšte ima?

Una Autor članka

Una je strateg i konsultant u Alchemists timu. Digitalnim marketingom se bavi od 2012. godine, znači još od vremena kad je Facebook bio najkul platforma za mlade. Obožava da vidi dobre rezultate svog rada, što je win-win situacija za nju i klijente. Kada bi osvojila milion evra na lutriji - i dalje bi se bavila digitalnim marketingom (ali u Španiji). U slobodno vreme voli animal print, Liverpool FC i Bajagu. Možete je potkupiti čokoladom.